Photo by Kaz Lux

Flavium behoort tot de meest toonaangevende bluesbands van Nederland. Al jaren is de band actief op blues- en festivalpodia in ons land maar ook in Duitsland, België, Engeland en Ierland. Bluesklassiekers ‘Nightlife’ en ‘Nobody Knows You When You’re Down and Out’ bezorgden de band noteringen in de hitlijsten.

De band speelt met veel energie en liefde voor de blues. Spetterende solo’s, oorstrelende blue(s) notes, zeer fanatieke treinblues komen langs tijdens de optredens en ze werden vastgelegd op meer dan tien lp’s en cd’s. Op zaterdag 11 april 2015 heeft Johan Derksen de Dutch Blues Award uitgereikt aan Flavium. Flavium is toegevoegd aan de Dutch Blues Hall of Fame.


“Nobody Knows You When You’re Down and Out”

The Band

Anne-Geert Bonder*

Anne-Geert Bonder – gitaar. Richtte Flavium op toen hij 16 jaar was en werd sterk geïnspireerd door zijn grote voorbeeld Eelco Gelling en mede-muzikant Hans Driesten, die jarenlang zanger-gitarist-toetsenist was van Flavium en die thans nog steeds actief is, samen met de oorspronkelijke Flavium leden Peter Beemsterboer, Eric Bagchus en Anne Geert, in de band Drogisterij van Gerrevink. Anne Geert schreef onder andere prachtige Flavium nummers als Oh Sweet Mama, Bleeding Heart en Blue For You. In muziek polls eindigde Anne Geert als gitarist menigmaal in de hoogste regionen, hetgeen te danken is aan zijn eigen unieke, melodische, gitaarspel dat een niet weg te denken deel is van de “Flavium Sound ” en te horen is op alle lp ‘s en cd’s van Flavium. Toerde met Flavium door binnen- en buitenland, ondermeer samen met Te Climax Bluesband en Terry Bozzio’s UK. Deelde het podium onder andere met Eelco Gelling, die ook gastmuzikant was op de lp ” No Kiddin’, Jan Akkerman en BB King. Maakte jarenlang tevens deel uit van de Apeldoornse band The Blueshop, deed studiowerk voor onder andere Kaz Lux.

Eric Bagchus*

Eric Bagchus – bas. Begon al vroeg met het spelen in lokale bands als Ascension en So and So, na door radio Luxemburg’s Beatles Time en Paul McCartney op het spoor van de basgitaar te zijn gezet. Hij werd in 1973 gevraagd bas te gaan spelen in Flavium.

Eric speelde bas op alle lp’s en cd’s (1975-2010) die Flavium heeft gemaakt en maakte met deze band tournees door onder andere Duitsland, Engeland en Ierland. Hij speelde samen met Dr.Ross en Champion Jack Dupree, vaderlandse coryfeeën als Jan Akkerman en Eelco Gelling en deelde het podium met BB King en Rory Gallagher. Speelde van 2002 tot 2009 ook in de Apeldoornse band The Blueshop, waarmee hij in 2006 een live cd heeft gemaakt. Ook maakte Eric in 2003 en 2004 deel uit van de legendarische formatie Brainbox, tijdens diens reünie tour. Speelde bas op de live cd van Brainbox “Te Last Train” en deed ondermeer studiowerk voor Kaz Lux.

Bert Vrieling*

Bert Vrieling – vocals/harmonica. Als zanger, saxofonist en harmonicaspeler startte hij z’n eerste band in 1959. Door de jaren heen speelde hij veel muziekstijlen van Rock&Roll tot Blues, R&B en Jazz. Vanaf 1967 maakte hij zijn eerste grammofoonplaten, deed hij TV-optredens en in de 70er jaren lukte het hem twee keer om in de Top 40 terecht te komen met de jazzrock formatie Scope en later als vocalist van Future World Orchestra. Laat 80er jaren trad hij toe tot Jump’n Jive om de “JumpJazz” van Louis Jordan te vertolken. Hij maakte een 4-tal CD’s met Jump’n Jive, terwijl hij daarnaast door Europa toerde met o.a. Ray Charles en Fats Domino. Ook deed hij de voorprogramma’s van o.a. Te Everly Brothers en Elvis Costello. Hij speelde drie keer op het North Sea Jazzfestival. In de 90er jaren vormde hij met Hans la Faille (Cuby + Blizzards) en Leon Kuijpers “Toney Wheeles Mission”, gebaseerd op Leon Kuijpers’ ‘62er Hammond A100 als een hommage aan de Peddlers en Roy Phillips. Rosa King was een regelmatige gast en ze maakten één smaakvolle CD. In 2006 vroeg de hiphop formatie Opgezwolle hem om mee te werken aan hun laatste CD “Park” waarvoor ze en Gouden Harp ontvingen. Een aantal jaren geleden toerde hij met “Uutspreken” i.s.m. Erwin Nyhof door de Nederlandse theaters en maakten ze een CD onder dezelfde titel. Enige tijd geleden maakte hij samen met Rico McDougal (Opgezwolle en Fakkelbrigade) opnamen voor diens nieuwste CD. Sinds 2014 maakt Bert deel uit van Flavium. 

Willem Swikker*

Willem Swikker – Hammond/piano. Is al sinds jaar en dag aktief in de muziekscene. Al tijdens z’n klassieke opleiding aan ‘t Amsterdams conservatorium (jaren zeventig vorige eeuw) toerde hij met z’n eerste band (Spaak, met gitarist Erwin van Ligten en drummer Ton Dijkman) langs ‘t vaderlandse popcircuit. Al vanaf zijn jeugd was Willem gefascineerd door vroege pianostijlen zoals Blues, Boogie en Jazz en ging die analyseren. In de jaren tachtig koos Willem voor die richting door in de Booze & Blues Band te gaan spelen. Vanaf 1988 vindt hij een plek in Hot Bolshevik, de band van Konstantin Ruchadze waarmee hij ook de eerste buitenlandse ervaring opdoet (Tournees in Duitsland,Tsjecho-Slowakije en Rusland). In 1990 vroeg Jan Akkerman hem voor ‘n club-tour van twee maanden, wat resulteerde in 5 jaar toeren met de Jan Akkerman-band. In die periode werd er twee maal op ‘t North Sea Jazz-festival opgetreden. In 2001 liep Willem ‘n verlaten en versleten Hammond-orgel met bijbehorende Leslie-box tegen ‘t lijf. Hij repareerde de hele zaak en maakte de set portable en sindsdien bepaald de Hammond-sound ‘n groot deel van z’n podiumgeluid. In 2011 werd Willem door Eddie B. Wahr benaderd om in Eddie’s Elektroshop te komen spelen, wat resulteerde in jaarlijkse concert-reeksen op ‘t vermaarde (Theater)Parade-festival. Daarnaast toerde hij met Hans Dulfer en en Ellen ten Damme. In 2017 werd Willem gevraagd de gelederen van Flavium te komen versterken. 

Bouke van Olst**

Bouke van Olst– drums. Begon op 8 – jarige leeftijd met drummen en studeerde slagwerk aan de muziekschool en aan het conservatorium. Speelde al op jonge leeftijd in een bigband en diverse  funk-, jazz- en blues bands. Was de drummer van Sister Sledge tijdens een Europese tournee en speelde onder andere met, naast diverse Nederlandse artiesten, The Tramps en The Three Degrees op internationale podia.  Geeft drumclinics voor diverse merken, begeleidt artiesten en geeft les aan het conservatorium. Al enkele jaren valt Bouke af en toe in bij Flavium, maar sinds het najaar van 2019 is hij een vaste waarde.

* © Esselien de Groot

** © Hans Schoo / www.hansschoophotography.com